Ombre Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Ombre Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Ombre Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Evlerinizde bir duvar boyası uygulaması yapmak istiyorsanız kullanabileceğiniz etkilerden biri de ombre etkisi olacaktır. Duvarlarınızda hiç uyumlu renkler kullanarak çok farklı bir ortam yaratmayı hiç düşündünüz mü?

Yaşam alanlarınızı yeni baştan yaratırken klasik uygulamalardan ve tek renk uygulamalarından sıkıldınız mı? Aynı rengin farklı tonlarını kullanmak ya da çok farklı renkleri karıştırarak çok etkileyici ve eğlenceli bir yaşam alanı yaratmaya ne dersiniz?

Son yıllarda ombre etkisi yaşam alanlarında duvar boyası yaparken sıklıkla kullanılıyor.  Bu teknik henüz yeni bir terim olarak dikkat çektiği için ombre etkisi nedir, nasıl yapılır ve gerekli malzemeler nedir gibi birçok konuya bu yazıda cevap vereceğiz.

Ombre Etkisi Nedir?

Ombre etkisi, duvar boyama işlemi sırasında belirli bir rengin birkaç farklı tonunu kullanma veya farklı renkleri karıştırma şeklinde yapılan uygulamadır.  Eskiden evlerde farklı bir efekt verebilmek için duvar kağıtları kullanılıyordu.

Günümüzde duvar kağıtları yüksek maliyeti ve bazı sınırlılıkları sebebiyle kullanılmamaya başladı. Ombre efekti ortaya çıktığından beri duvar kağıdı yerine daha eğlenceli, uzun ömürlü ve kaliteli bir uygulama olarak tercih ediliyor.

Yaşam alanlarınızda farklı renkleri bir arada kullanarak ya da bir rengin farklı tonlarını uygulayarak ombre tekniğini kullanabilirsiniz. Yaşam alanlarınızı eğlenceli bir hale getireceğiniz ve kişisel bir imza atmanızı sağlayacağınız uygulama olan bu işlem için belirli malzemeleri kullanmanız gerekiyor.

Gerekli Malzemeler

Bir yaşam alanında ombre etkisi oluşturacak bir çalışma yapacaksanız karışım yapmak ve işlemi doğru uygulamak için belirli malzemelere ihtiyacınız var. Malzeme eksiğiniz olursa istediğiniz kaliteli çalışmayı ortaya çıkaramazsınız. 

Yaşam alanlarınızı baştan yaratacak ombre etkisini sağlamak için gerekli olan malzemeler arasında ölçümde kullanmak için metre ve kurşun kalem gerekiyor. Bu malzemeler ile istediğiniz çalışmayı yapacağınız şekli ve alanı çizebilir ve böylece farklı tonları birbirinden ayıracağınız yeri bilebilirsiniz.

Ombre boya için gerekli malzemeler şöyle devam ediyor;

  • Zemin ve mobilyaları örtmek için  geniş bir örtü
  • Yüksek alanlarda boya yapabilmek için merdiven
  • Tavan ile birleşim noktaları ve priz gibi alanlara boya bulaşmasına engel olacak maskeleme bandı
  • 1 ana renk ve en az 2 yakın ton renk boya
  • Boyaları karıştırmak için iki adet kova
  • Büyük bir karıştırma çubuğu
  • Boya sayısı kadar boya tepsisi
  • Boya sayısı kadar rulo fırçası ve yağlı boya fırçası

Desenli duvar boyama işlemi yapacaksanız mutlaka boya sayısı kadar  tepsi, fırça ve rulo barındırın. Bu sayede farklı renkler birbirine karışmaz ve her alana istediğiniz rengi kusursuz bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için gerekli ek malzemeler sizlerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir.

Desenli Duvar Boyama İçin Hazırlık Aşaması

Ombre yöntemiyle duvar nasıl boyanır diye merak edenler için ilk aşama hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada öncelikle duvara yakın olan eşyaların duvardan uzaklaştırılması gerekir. Eşyalar başka bir odaya geçiyorsa işlem daha rahat olur. Ancak o odada kalacaksa duvardan uzak bir yerde toplayın ve üzerlerini örtün. Daha sonra duvara yakın bölümlerde zemini de koruyucu bir örtü ile koruma altına alın.

Süpürgelik, yan duvar, piriz ve tavan geçişlerini olduğu yerlere maskeleme bandını uygulayın. Bu işlem ile koruma sağlayabilir ve bölümler arasındaki sınırları keskin bir şekilde ayırabilirsiniz.

Hazırlık aşamasında duvardaki leke ve kirlerin uzaklaşması da önemlidir. Leke ve kirler olursa boya duvara iyi tutunmaz ve güzel bir sonuç ortaya çıkmaz. Bu nedenle duvarı özel duvar temizleyiciler kullanarak temizleme yapabilirsiniz.  Sabunlu suyla duvarı silin ve bunu nemli bir bezle yapmaya özen gösterin.

Duvarı temizlediğinizde boya iyi nüfuz edecektir. Duvarda bir duvar kağıdı varsa çıkarmayı unutmayın. Duvarınızda delikler varsa ya da yüzeyin her yeri eşit değilse problemler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle hemen yüzeydeki delikleri alçı yardımıyla kapatabilirsiniz. Alçı uygulaması sonrasında yüzeyin eşit hale gelmesi için zımparalama işlemi yapmanızı öneriyoruz.

Zımpara işlemini yaptıktan sonra hemen astar boyası uygulayın. Astar boyası alttaki boyanın kapanması ve yüzeyin son boya uygulamasına hazır hale gelmesi için yapılan ön boya uygulamasıdır. Astar boyama işleminden sonra kurumasını bekleyin ve artık boya uygulamasına başlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra boyama sürecini planlayın ve uygulamaya başlayın.

Boyama Aşaması

Desenli duvar boyama işlemi sürecinde hazırlık aşamasını tamamlayınca artık boyanın uygulama aşamasına geçiş yapabilirsiniz.

Uygulama yapmadan evvel duvarınızı üç bölüme ayırmalısınız. Uygulayacağınız renk sayısı fazlaysa buna göre bölüm sayısını arttırın. Bunu yapmak için ölçülere göre kurşun kalemle çizme yapın ve maskeleme yaptıktan sonra çizgilerin üzerini kapatın. Bandın altındaki bölümü renk geçişlerini yumuşatmada kullanabilirsiniz. Düz bir çizim yapıp yapmadığınızı su terazisi kullanarak anlayabilirsiniz.

İşaretleme işleminden sonra üç farklı rengi hemen üç ayrı boya tepsisine her birine bir tane olacak şekilde dönün. Daha sonra boyanızın gerekli sulandırma işlemlerini yapın.   Boyama işlemine en üst kısımdan başlayın ve en üst kısma en açık tonu uygulayın. Boyama işleminde yukarıdan aşağıya daha açık tonlardan koyu tonlara doğru çalışırsanız yaşam alanında daha ferah bir ortam yaratabilirsiniz.

Duvarın orta bölümünü orta renk tonunda boyamaya devam edin. Sıralı bir geçiş yaparak ombre etkisini daha iyi gösterebilir ve duvarda bir bütünlük yaratabilirsiniz.

En alt bölümü ise en koyu renk tonu ile boyayarak bitirin. Daha sonra orta ve koyu tonu ayrı bir kapta karıştırın ve daha sonra bu iki renk arasında duvarda bıraktığınız boşluğa uygulamasını yapın. Bunu yaparak  geçişi sağlayabilirsiniz. Daha sonra kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra isterseniz diğer katı da uygulayın.

Boya kurumadan evvel açık ve orta tonları ayrı bir kapta iyi bir şekilde karıştırdıktan sonra iki renk arasındaki bandı çıkarın. Daha sonra yağlı boya fırçası ile koyu ve orta ton arasındaki boşluğa sürün. Bu işlemden sonra yumuşak bir karışın ortaya çıkarana kadar çizgi boyunca uygulama yapın. Bu sayede en açık tondan en koyu tona kadar kesintisiz bir renk geçişi sağlayabilir ve ombre etkisini daha iyi ortaya çıkarabilirsiniz.

Ombre Etkisi Nedir?

Ombre Etkisi Nedir?

Ombre Boya Uygulamasının Püf Noktaları

Ombre boya uygulaması için doğru işlem yapmak istiyorsanız bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor. Kusursuz bir ombre etkisi için sizlere bazı püf noktalardan söz edeceğiz. Bu durumlara dikkat ederseniz ortaya kusursuz bir uygulama çıkacaktır.

Duvarlarınızda ombre etkisi yaratmak için iki renk tonu da yeterli olur. Yani birden fazla sayıda her renk ile ombre etkisi yaratabilirsiniz. Ancak elde edeceğiniz estetik çalışmalar için en az 3 farklı renk tonu kullanmanızı öneriyoruz.

İki renkli uygulama yapacaksanız bir açık ve bir koyu renk tonu alabilirsiniz. Daha sonra iki renk tonunu karıştırın ve bir orta ton elde edin. Elde ettiğiniz orta ton ile iki renkli ombre uygulaması ile de etkileyici bir geçiş yakalama şansınız olabilir.

Duvarlarda bulunan boya ıslak olursa iyi şekilde karışacaktır. Bu yüzden aynı anda birden fazla duvarda boyama işlemi yapmayın. Kusursuz bir ombre etkisi için bir duvarda ihtiyacınız olan kadar boya alın. O duvarı bitirin ve tamamen bitirdikten sonra diğer duvara geçerek işlemi yapmaya devam edin.

Ombre etkisi yaparken lakes ve diğer hızlı kuruma olan boyaları kullanmayın. Çok hızlı kuruyan boyalar istediğiniz geçişi yakalamanıza engel olur. Duvar boyama teknikleri uygularken yağ bazlı boyalar kullanabilirsiniz. Bu boyalar daha yavaş kuruması ve daha kolay karışabilmesi sebebiyle ombre etkisine daha müsaittir. Kolay karışan ve daha yavaş kuruyan boyalar ile titiz çalışabilir ve duvarda daha belirgin ve nitelikli ombre etkisi yaratabilirsiniz.

Obmre uygulamasında iyi bir renk karışımı yakalamak istiyorsanız fırçanızın kuru olması gerekiyor. Bu nedenle de her zaman en iyi sonucu yakalamak için yedek fırçanız da olsun. Bu sayede gerekli zamanda değiştirebilir ve her zaman kuru bir fırça ile çalışabilirsiniz.

Renk geçişlerini sağlamak ve daha  etkili bir sonuç ortaya çıkarmak için sünger kullanmanızı öneriyoruz.  Hafif renk değişiklikleri varsa süngeri yapmanız uzun sürebilir. Ancak süngeri son görünümü vermek ve ufak dokunuşlar elde etmek için kullanabilirsiniz.

Boya geçişi nasıl yapılır diyorsanız bunu ombre tekniği ile yapabilirsiniz. Bu teknikte mutlaka titiz çalışmalı ve her boyayı farklı fırçada ve boya kabında tutmalısınız. Boyalar birbirine karıştığı anda istenen renk seçenekleri ve stil ortaya çıkmayabilir.  En doğru çalışma için kullanabileceğiniz farklı ombre teknikleri bulunuyor. 

Farklı Ombre Teknikleri

Ombre uygulaması yapacaksanız farklı duvar boyama teknikleri kullanabilirsiniz. Her teknik ortaya çıkarmak istediğiniz sonuca ve estetik görünüme göre farklı avantajlar sağlayacaktır. Genellikle belirli bir teknikle uygulansa da ombre uygulamasında da farklı teknikler söz konusudur.

Ombre teknikleri arasında ilk seçenek rulo fırça ile işlem yapmaktır. Öncelikle üç farklı boya seçebilirsiniz. Bunun için duvarı yukarıdan aşağıya boya sayısı kadar bölüme ayırın. Daha sonra rulo yardımıyla en üstte en koyu renk ve alta doğru daha açık tonlara gidecek şekilde boyama yapabilirsiniz.

Daha farklı bir çalışma ortaya çıkarmak istiyorsanız ombre tekniklerinde duvarı yan yana bölümlere ayırabilirsiniz. Burada en solda koyu tonlardan başlayarak açık tonlara doğru gidebilirsiniz. Rulo ile yaptığınız çalışmalarda geniş alanları boyayabilirsiniz.

Ombre çalışmasında geçişlerin göz yormaması ve doğal olması için yağlı boya fırçası ile birleşme noktalarını boyamanız gerekiyor. Bu noktaları ince çalışarak kusursuz şekilde halledebilirsiniz. Geçişi daha kusursuz hale getirmek için koyu ve açık tonu ayrı bir kapta karıştırabilir ve bu birleşme noktasına uygulayabilirsiniz. Bu sayede geçiş daha doğal duracaktır.

Ombre tekniğinde diğer bir seçenek sünger ile işlem yapmak olabilir.  Hafif renk değişiklikleri yapmak için sünger kullanırsanız daha şık ve doğal bir görünüm ortaya çıkacaktır. Bunun yanında ombre tekniğinde iki farklı boya kullanacaksanız açık ve koyu tonu karıştırarak direkt uygulama seçeneğini de deneyebilirsiniz. Duvar boyama dekorasyon ile tamamlandığında çok iyi bir etki ortaya çıkacaktır.

Ombre Duvar Boyası Örnekleri

Duvar boyama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu bölümde sizler için ombre duvar boyası örnekleri sunacağız. Daha önce hiç farklı renkleri veya aynı rengin farklı tonlarını kullandıysanız bunu nasıl yapacağınız ve nasıl görüneceği konusunda örnekleri inceleyebilirsiniz.

Çalışma örneklerini inceleyerek ombre duvar boyama fikirleri elde edebilirsiniz. Bu fikirlerden ilham alabilir ya da ortaya çıkacak sonuç örneklerini görerek bu stili kullanmayı tercih edebilirsiniz. Sizin için her zaman geniş renk ve örnek seçeneği ile destek oluyoruz. Mila Akademi ile ombre boyama eğitimlerine katılarak kendiniz de duvar boyası örneklerini canlı olarak görebilir ve örnek uygulamalara katılabilirsiniz.

Ürünlerimizle ilgili fiyat teklifi almak istermisiniz ?